Ga naar de inhoud

Behandelingen bij voetproblemen

Delia de Bliek, uw podoloog in Barneveld en e.o.

DIRECTE TOEGANKELIJKHEID

U kunt met of zonder verwijzing van een arts bij Delia de Bliek podologie terecht. Sommige verzekeraars vragen een verwijzing om voor vergoeding in aanmerking te komen. U kunt dit bij uw verzekering navragen. Wilt u, indien mogelijk, het screeningsformulier bij uw eerste afspraak ingevuld willen meenemen?

CONSULT EN ONDERZOEK

INZICHT KRIJGEN Het eerste consult heeft tot doel om zo goed en zo volledig mogelijk inzicht te krijgen in uw klachten, verwachtingen en hulpvraag. Hiervoor begin ik met het stellen van een aantal gerichte vragen over de klachten, beperkingen, voorgeschiedenis, gezondheidstoestand en andere relevante onderwerpen. Met deze vragen krijg ik inzicht in de belemmeringen die u ondervindt in uw dagelijks leven, werk, sport of hobby. Voorafgaand aan uw eerste bezoek aan mijn praktijk krijgt u per mail een vragenlijst toegestuurd. Hierdoor weet ik voor uw bezoek globaal waar uw klacht uit bestaat.

Wat mee te nemen?
• Eventuele verwijzing huisarts (mocht u deze hebben gekregen)
• Identiteitsbewijs
• Zorgpasje
• Schoenen waar u veel op loopt en eventueel sport, wandel of werkschoenen

BEHANDELPLAN

Nadat uw klachten in kaart zijn gebracht en er verder onderzoek is verricht naar de oorzaak, bespreek ik de resultaten met u. Samen met u wordt er bepaald wat nodig, en passend is bij uw klachten en uw hulpvraag. We maken een plan van aanpak en zo mogelijk spreken we een behandeltermijn af. In dit behandelplan kunnen we afspreken dat wij u zelf behandelen, of dat wij u verwijzen naar een andere discipline of een combinatie hiervan. En worden vervolgconsulten voor behandeling en/ of evaluatie gepland. Ook adviseren wij u over uw eigen rol in het behandelplan. Want onze ervaring is dat het succes van een behandeling afhangt van onze gezamenlijke inspanning. Nadat uw klachten in kaart zijn gebracht en er verder onderzoek is verricht naar de oorzaak, bespreek ik de resultaten met u. Samen met u wordt er bepaald wat nodig, en passend is bij uw klachten en uw hulpvraag. We maken een plan van aanpak en zo mogelijk spreken we een behandeltermijn af. In dit behandelplan kunnen we afspreken dat wij u zelf behandelen, of dat wij u verwijzen naar een andere discipline of een combinatie hiervan. En worden vervolgconsulten voor behandeling en/ of evaluatie gepland. Ook adviseren wij u over uw eigen rol in het behandelplan. Want onze ervaring is dat het succes van een behandeling afhangt van onze gezamenlijke inspanning.

BEHANDELINGEN

MOGELIJKE BEHANDELINGEN KUNNEN ZIJN:

Siliconen orthesen en prothesen
Taping technieken
Drukvrij leggen met vilttechnieken
Therapiezolen en steunzolen
Sportzolen
Nachtspalken
Schoenaanpassingen (OVAC)
Voet- en enkel braces
Compressiesokken en kousen
Voetentraining
Schoenadvies

Schoenadvies, schoenaanpassingen, hulpmiddelen en therapie

Een ondergewaardeerd onderdeel in de behandeling van voetklachten zijn de schoenen die u draagt. Het aanpassen van uw schoenkeuze voor een bepaalde tijd kan een grote invloed hebben op het verminderen van uw klachten. Ik kan u advies geven over aan welke kenmerken de schoen dient te voldoen. Soms moeten we een stapje verder gaan in het schoenadvies en een paar schoenen verder laten aanpassen door de (orthopedisch) schoenmaker. Denk bijvoorbeeld aan hielheffing, toevoegen van extra afwikkeling, zoolverstijving, wiggen of drukvrij leggen. Deze aanpassingen kunnen tijdelijk zijn en soms blijvend. Ook kunnen hulpmiddelen in het behandelplan opgenomen zijn. Voor enkelklachten kunt u denken aan braces of spalken om de enkel te steunen en te immobiliseren. Voor bepaalde peesklachten kan een nachtspalk het verschil maken. Terwijl voor sommige andere klachten we tijdelijk vilttechniek kunnen gebruiken om bepaalde plaatsen drukvrij te leggen. Uiteraard meet ik ook steunzolen aan, deze kunnen een corrigerende, ondersteunende, stabiliserende functie hebben al naar gelang wat nodig is. Therapiezolen worden vaak tijdelijk ingezet opdat het lichaam de kans krijgt om zelf de aandoening te herstellen. Het kan zijn dat voor het inzetten van zooltherapie meerdere consulten nodig zijn om de zolen verder bij te stellen.

TIPS

BIJ HET KOPEN VAN SCHOENEN
• Kies een schoen in de juiste lengte- en breedtemaat. In pasvormschoenenwinkels kan het winkelpersoneel u goed helpen met het kiezen van de juiste maat.
• Kies een schoen waarvan de zool alleen soepel is bij de tenen, waar de schoen moet buigen tijdens het lopen.
• De schoen geeft meer steun als het contrefort, dat is het deel van de schoen dat om uw hiel zit, niet goed indrukbaar is. Kies daarom een schoen met een stijf contrefort.
• Om te zorgen dat u stabiel staat, mag een hak maximaal 2-3 cm hoog zijn. Ook moet de hak breed genoeg zijn.
• Wanneer u therapiezolen gaat dragen, kunt u het best schoenen kopen met een uitneembare binnenzool. Wanneer u de binnenzool eruit haalt, is er genoeg ruimte voor de therapiezool.
• Therapiezolen worden op maat gemaakt in de vorm van de bodem van uw schoen(en). Maar iedere schoen heeft zijn eigen vorm. Daarom kan het zijn dat de therapiezolen niet in al uw schoenen even goed passen.

Vragen over schoenen? Met bijna 15 jaar ervaring in een pasvormschoenenwinkel help ik u graag met uw vragen over de meest geschikte schoen voor uw klacht.

“Al langere tijd had ik pijn in mijn linkervoet...”

... het eerste contact voelde direct goed en het onderzoek en uitleg over de diagnose was professioneel en duidelijk. De steunzolen heb ik trouw gedragen en de adviezen opgevolgd, ik ben klachtenvrij! Ik ben heel blij met Delia, in eerste instantie natuurlijk vanwege haar deskundigheid maar ook met het persoonlijk contact. (mevrouw F.)